A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Гніванський центр первинної медико-санітарної допомоги" Гніванської міської ради

ОБЕРЕЖНО! КІР!

Дата: 27.04.2021 13:55
Кількість переглядів: 76

На зображенні може бути: 1 особа та текст

  Кір — захворювання, якого можна уникнути за умови вакцинації.     Для цього у віці 12 місяців та 6 років дитину щеплять трикомпонетною вакциною КПК, яка забезпечує імунітет водночас від трьох захворювань. У дорослому віці радять ревакцинуватися, щоб закріпити ефективність вакцини.

☝️КІР: дев’ять із десяти невакцинованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені

☝️Кір - надзвичайно заразне інфекційне захворювання, що передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час чхання, кашлю або розмови хворого.

☝️Захворіти на кір може будь-яка людина, яка не має специфічного імунітету, тобто та, яка не була вакцинована, або у якої не виробився імунітет після вакцинації.

Вірус кору здатен жити в повітрі та на поверхнях до двох годин. Тобто, ви можете заразитися кором, просто перебуваючи в кімнаті, де була людина, хвора на кір, навіть протягом 2-х годин після того, як ця людина залишила кімнату. Дев’ять із десяти невакцинованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені.

☝️Захворювання, яке перебігає без ускладнень, триває зазвичай 10-14 днів.

☝️Хвороба починається не з появи висипу, а з симптомів застуди:

• температура 38-40 градусів,

• різка слабкість,

• відсутність апетиту,

• сухий кашель,

• нежить.

☝️Пізніше з'являється кон'юнктивіт (запалення слизової оболонки ока), світлобоязнь. Приблизно на 2 день після перших симптомів хвороби на слизовій оболонці щік (навпроти корінних зубів) виникають дрібні білуваті висипання.

☝️На 3-5 день хвороби з'являється висип у вигляді яскравих плям, які мають тенденцію зливатися між собою. Спочатку вони виявляється за вухами і на лобі, потім швидко поширюється нижче на обличчя, шию, тіло і кінцівки.

У період максимального висипання, через 2-3 дні після появи висипу, температура знову може піднятися до 40 градусів. Висип тримається 4-7 днів. На місці плям залишаються осередки коричневої пігментації, через 2 тижні шкіра стає чистою.

☝️Кір небезпечний своїми ускладненнями. Зокрема, може спричинити:

• запалення середнього вуха (отит),

• запалення дихальних шляхів (бронхіт),

• пневмонію,

• діарею,

• енцефаліт,

• призвести до смерті.

☝️Найчастіше ускладнення розвиваються у дітей у віці до п'яти років або у дорослих людей старше 20 років.

☝️При появі перших ознак захворювання треба негайно звертатись до лікаря і виконувати його призначення!

☝️Специфічного лікування від кору немає. Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору - вакцинація.

☝️Згідно з календарем профілактичних щеплень в Україні, вакцинацію дітей для профілактики кору проводять одночасно із вакцинацією проти епідемічного паротиту та краснухи у віці 12 міс. Ревакцинацію здійснюють у віці 6 років. Особам, які не були вакциновані проти кору за віком, щеплення можна розпочати в будь-якому віці. Дитина повинна отримати дві дози з мінімальним інтервалом 28 днів.

☝️В Україні є комплексна вакцина від кору, паротиту і краснухи (КПК). Вона безпечна, ефективна, і забезпечує тривалий захист.

Вакцини, як й інші ліки, можуть мати побічні ефекти. Проте у більшості дітей не спостерігається побічних ефектів після щеплення від КПК. Але якщо вони і виникають, то зазвичай дуже легкі, наприклад підвищена температура, висип, біль чи набряк у місці ін'єкції або ж тимчасовий біль і скутість у суглобах (переважно в підлітків і дорослих). Серйозніші побічні ефекти трапляються дуже рідко. Серед них - висока температура, яка може призвести до судом.

☝️Чи існує зв'язок між вакциною КПК та аутизмом?

☝️На сьогодні немає жодного підтвердження зв’язку між застосуванням будь-якої з вакцин і розвитком аутизму у дітей. Інститут медицини (США) й Американська академія педіатрії на підставі результатів дослідження незалежно один від одного дійшли висновку про відсутність зв’язку між аутизмом і щепленням вакциною КПК.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень