A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Гніванський центр первинної медико-санітарної допомоги" Гніванської міської ради

1 грудня - Всесвітній День боротьби зі СНІДом (синдром набутого імунодефіциту).

Дата: 01.12.2020 12:22
Кількість переглядів: 107

#ОсновнеПроПМГ

Сьогодні - Всесвітній День боротьби зі СНІДом (синдром набутого імунодефіциту). СНІД – це кінцева стадія інфекційного захворювання, викликаного вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ). Цей вірус вражає спеціальні клітини крові - лімфоцити, які відповідають за захист людини від різних мікробів та пухлин, і поступово вбиває ці клітини. Імунітет людини повільно, протягом багатьох місяців і років, знижується, що призводить до виникнення різних захворювань.

За оцінкою ВООЗ, Україна продовжує залишатись регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ серед країн Центральній Європи та Східної Азії. Аналіз ситуації свідчить, що лише кожна друга ВІЛ-позитивна людина знає про свій статус і звертається до медичного закладу. Розповідаємо, яка медична допомога при ВІЛ входить до Програми медичних гарантій, а також про варіанти тестування на ВІЛ.

  • Віднедавна безкоштовні оральні тести на ВІЛ відтепер можна замовити додому. Для цього скористайтесь сайтом prozdorovia.in.ua та оберіть опцію “Хочу обстежитись”. Сайт запропонує користувачу пройти анкетування, аби дізнатись про власні ризики інфікування на ВІЛ, та замовити тест додому або ж допоможе знайти найближчий пункт тестування у своєму місті.

          До речі, оральний тест на ВІЛ - одна з найновіших опцій у діагностиці захворювання. Він дуже простий у                        використанні, а результат можна отримати вже за 20 хвилин. Замовити такий тест можна з будь-якого регіону               України, завдяки Проект USAID HealthLink, «100% життя» - Мережа ЛЖВ.

  • Тестування на ВІЛ можна безоплатно пройти у свого лікаря, з яким укладена декларація, або у закладах, які мають відповідний договір з НСЗУ. За пакетом “Діагностика, лікування та супровід осіб із ВІЛ” НСЗУ уклала договори із 407 закладами. Побачити, з якими саме, можна за допомогою нашого дашборду https://cutt.ly/zhlz7BX.
  • Пацієнт у межах пакету “Діагностика, лікування та супровід осіб із ВІЛ” отримує такі послуги:

    1.  Тестування на ВІЛ та післятестове консультування.

    2.  Взяття під медичний нагляд, призначення антиретровірусної терапії (АРТ), консультування щодо переваг АРТ та оцінка прихильності до лікування.

    3.  Збір скарг, анамнезу, скринінг на туберкульоз; оцінку потреби у соціальному супроводі та психологічній підтримці; визначення приналежності до ключових груп;

    4.  Проведення лабораторних досліджень.

    5.  Видача антиретровірусних препаратів. Антиретровірусні препарати в Україні є доступними для кожної людини з ВІЛ та надаються також безоплатно.

    6.  Супровід дітей, народжених від ВІЛ позитивних матерів у віці до 18 місяців/

  • Медична допомога за цим пакетом надається амбулаторно. Отримати її пацієнт може за направленням лікаря, з яким уклав декларацію, за направлення лікуючого лікаря, або звернувшись самостійно без направлення до закладу, який має відповідний договір з НСЗУ.

    Якщо пацієнт з ВІЛ потребує стаціонарного лікування, то то за направленням лікаря він також отримає цю послугу безоплатно в межах Програми медичних гарантій в закладах, які мають договір на стаціонарне лікування.

  • Також на сайті Центр громадського здоров’я України можна почитати про: доконтактну https://cutt.ly/ZhlxY5P та постконтактну профілактику ВІЛ https://cutt.ly/0hlxnia, профілактику передачі ВІЛ від матері до дитини https://cutt.ly/rhlxEDP.

    Поділіться цією інформацією з тими, кому вона може бути потрібна.

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень