A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Гніванський центр первинної медико-санітарної допомоги" Гніванської міської ради

Доступність первинної медичної допомоги у селі. Пресбрифінг НСЗУ 11.02.2021

Дата: 11.02.2021 08:09
Кількість переглядів: 108

May be an image of 4 людини та текст «доступнсть первинной меддопомоги y сел 11.02.21 пресбрифинг нсзу»

Доступність первинної медичної допомоги у селі  Пресбрифінг НСЗУ 11.02.21.

  ►  1696 закладів охорони здоров’я, які надають первинну медичну допомогу, мають договори з Національною службою здоров’я. З них майже 800 - це заклади, які мають більше 7000 місць надання послуг у сільській місцевості.

Первинну медичну допомогу у селі пацієнтам надають понад 5000 лікарів. Найбільша кількість лікарів, понад 400, працює у селах Львівської та Закарпатської областей. Понад 300 - у селах Івано-Франківщини, Київщини та Вінниччини.

   ► Декларації з лікарем, який працює у сільській місцевості, уклали трохи більше 6 млн українців. 92% уклали декларацію із сімейним лікарем, 5% - з терапевтом, майже 2,5% - педіатром. Найбільша кількість пацієнтів з деклараціями у селах Закарпатської, Київської та Львівської областей. 560, 430 та 390 тисяч пацієнтів відповідно.

37 тис. пацієнтів уклали декларації з лікарями приватних центрів, 60 тисяч пацієнтів - з лікарем-ФОП. Загалом у селах України за договором з НСЗУ первинну медичну допомогу надають 14 приватних центрів та 39 лікарів-ФОП.

   ► Незалежно від того, де розташований заклад – в міській чи сільській місцевості, має приватну чи державну форму власності – пацієнт отримує безоплатно весь обсяг послуг, передбачений Програмою медичних гарантій. Зокрема, це консультації з метою профілактики та контролю основних захворювань, базові дослідження та аналізи, швидкі тести, вакцинація дітей та дорослих згідно календаря щеплень. Також сільський лікар первинки так само виписує електронні рецепти на “Доступні ліки” та електронні направлення до інших спеціалістів.

Наприклад, лікарі первинки, які працюють у сільській місцевості виписали майже 5 млн е-рецептів на “Доступні ліки” своїм пацієнтам, які потребують постійного прийому ліків при серцево-судинних захворювань, бронхіальній астмі, діабеті ІІ типу та ревматичних хворобах. За останні 24 години вперше рецепт на “Доступні ліки” отримали 145 пацієнтів, які мешкають у селі. За останні 7 днів - понад 1000 пацієнтів.

   ►Щодо декларацій з лікарем ПМД та децентралізацію. У процесі децентралізації на зміну районам приходять громади, які отримують у свою власність, в тому числі, і центри надання первинної медичної допомоги. Найчастіше при передачі амбулаторій одного центру первинки до іншого ні для пацієнта, ні для лікаря нічого не змінюється. Адже лікар продовжує працювати за тією ж адресою та надає ті ж самі послуги своїм пацієнтам. В деяких випадках при реорганізації центру надання первинної медичної допомоги для лікаря змінюється лише запис у трудовій, а всі декларації залишаються чинними. Але іноді, коли лікар працевлаштовується або переводиться до іншого центру, зокрема у випадку передачі нерухомого майна, тобто амбулаторій, йому необхідно рекомендувати своїм пацієнтам подати нові декларації  https://bit.ly/3aVeTOt.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень