A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Гніванський центр первинної медико-санітарної допомоги" Гніванської міської ради

ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО ОНКОЛОГІЧНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ТА ЯК ВІД НИХ УБЕРЕГТИСЯ

Дата: 04.02.2021 14:38
Кількість переглядів: 114

  4 лютого — Всесвітній день боротьби проти раку. Рак — це загальний термін для ідентифікації понад сотні хвороб, які можуть вражати будь-яку частину організму. Одним із ознак раку є швидке утворення аномальних клітин — метастазів, які проникають в організм.

   Згідно з даними Національного інституту раку, протягом 2018 року в Україні на обліку перебувало 975 301 пацієнт, у якого було діагностовано злоякісні новоутворення (ЗН), зокрема:

  • понад 147 000 випадків — у молочних залозах;
  • більш ніж 42 000 — у щитовидних залозах;
  • 29 000 випадків — у трахеї, бронхах, легенях.

   Рак є однією з головних причин смерті у світі. Він уражає літніх людей, молодь і навіть дітей, чоловіків та жінок незалежно від рівня доходу.

   Водночас, від 30% до 50% онконедуг можна уникнути, якщо вести здоровий спосіб життя, зокрема відмовитися від куріння. До 40% випадків захворювання на рак можна запобігти, якщо уникати тютюнового диму.

   Онкологічні захворювання можна виявляти на ранній стадії. Пацієнти, у яких їх діагностували, можуть пройти терапію і вилікуватися. Навіть на пізніх стадіях страждання пацієнтів слід полегшувати шляхом якісної паліативної допомоги.

   Основні фактори ризику і профілактика онкозахворювань

    Не куріть

   Вживання тютюну є головним фактором ризику появи раку. На нього припадає майже 22% випадків смерті від онкологічних недуг у світі. Куріння пов’язане з розвитком різних типів раку: легень, ротової порожнини, горла, гортані, підшлункової залози, сечового міхура, шийки матки та нирок. Навіть якщо ви не курите, пасивний вплив тютюнового диму може збільшити ризик виникнення раку легень.

  Споживайте здорову їжу

   Повноцінний збалансований раціон може знизити ризик захворювання:

  • їжте багато фруктів, овочів та інших харчових продуктів рослинного походження, таких як цільнозернові та бобові;
  • обирайте менш калорійні продукти, виключіть із раціону рафінований цукор, трансжири, фастфуд;
  • відмовтеся від алкогольних напоїв або ж споживайте їх мінімально (ризик появи онкозахворювань, зокрема раку товстої кишки, молочної залози, легень, нирок і печінки, збільшується пропорційно до кількості випитого алкоголю) — і пам’ятайте, що безпечної дози алкоголю не існує;
  • обмежте споживання технологічно обробленого м’яса (за інформацією ВООЗ, уживання великої кількості такого м’яса може збільшити ризик появи деяких видів раку);
  • замініть червоне м’ясо на рибу, віддавайте перевагу здоровим жирам, наприклад, оливковій олії.

   Жінки, які дотримуються середземноморської дієти із додаванням оливкової олії та горіхів, можуть зменшити ризик раку молочної залози. Ця дієта включає значну кількість рослинних продуктів: фруктів, овочів, цільнозернових, бобових та горіхів.

   Підтримуйте здорову вагу і будьте фізично активними

   Підтримання оптимальної для вас маси тіла може знизити ризик виникнення онконедуг, зокрема раку молочної залози, простати, легень, товстої кишки та нирок.

   Щонайменше 150 хвилин помірної або 75 хвилин енергійної аеробної активності на тиждень покращать загальний стан здоров’я. Починайте кожний день із 30 хвилин будь-якої фізичної активності.

   Не засмагайте

   Рак шкіри є одним із найбільш поширених онкологічних захворювань. Водночас, йому порівняно легко запобігти:

  • уникайте прямого сонячного випромінювання вдень, особливо з 10:00 до 16:00 влітку, коли сонячна радіація найсильніша;
  • захистити голову допоможуть сонцезахисні окуляри та крислатий капелюх;
  • затуляйте відкриті ділянки тіла одягом, обирайте яскраві або темні барви, які відбивають більше ультрафіолетового випромінювання, ніж пастельні чи вибілені бавовняні;
  • використовуйте сонцезахисний крем широкого спектра із SPF щонайменше 30 навіть у похмурі дні, повторно наносьте крем щодві години або частіше, якщо плаваєте чи пітнієте;
  • уникайте соляріїв — вони так само шкідливі, як і природні сонячні промені.

   Зробіть щеплення

   До 25% випадків раку в країнах із низьким і середнім рівнем доходів (до яких належить і Україна) зумовлено такими інфекціями, як гепатит і вірус папіломи людини (ВПЛ). Профілактика раку включає захист від цих вірусних інфекцій. Поговоріть із своїм лікарем щодо вакцинації.

   Гепатит B може збільшити ризик виникнення раку печінки. Щеплення проти ВГB рекомендовано дорослим із таких груп ризику:

  • сексуально активним полігамним людям;
  • тим, хто вживає наркотики внутрішньовенно;
  • чоловікам, які практикують секс із чоловіками.

   Також до групи ризику входять працівники системи охорони здоров’я і громадської безпеки, які можуть контактувати з інфікованою кров’ю або з іншими рідинами організму.

   Вірус папіломи людини передається статевим шляхом і може призвести до раку шийки матки та інших статевих органів, а також до плоскоклітинного раку голови та шиї. Вакцина проти ВПЛ рекомендована для дівчат і хлопчиків віком 11–12 років.

   Уникайте ризикованої поведінки

   Іншою ефективною тактикою профілактики раку є уникнення ризикованої поведінки, яка може призвести до інфекцій, що збільшують ймовірність розвитку онкозахворювань.

  1.  Практикуйте безпечний секс. Обмежте кількість сексуальних партнерів і використовуйте презервативи під час сексу. Що більше у вашому житті статевих партнерів, то більше шансів на зараження інфекцією, котра передається статевим шляхом.
  2.  Люди, які живуть з ВІЛ або хворі на СНІД, мають вищий ризик появи раку анусу, печінки та легень.
  3.  Вірус папіломи людини найчастіше асоціюється із раком шийки матки, але він також може підвищити ризик виникнення раку анусу, пеніса, горла, вульви та піхви.

   Регулярно відвідуйте лікаря для профілактичного огляду

   Регулярні самоперевірки та скринінги для різних типів раку збільшують шанси на раннє виявлення хвороби. Це підвищує ефективність лікування і знижує його вартість.

   Проконсультуйтеся зі своїм лікарем щодо оптимального для вас графіку онкоскринінгу.

   Так, у 2018 році Американське онкологічне товариство почало рекомендувати профілактичний скринінг раку товстої кишки із 45 років. До 2018 року такий скринінг рекомендували людям, не молодшим 50 років. Такі зміни у вікових рекомендаціях пов’язані зі зростанням захворюваності на рак товстої кишки серед молодих американців.

   Уважне ставлення до власного здоров’я та усунення факторів ризику істотно знижують імовірність захворювання на рак. Коли ж уникнути недуги не вдалося, відмова від шкідливих звичок підвищить ефективність лікування і допоможе покращити самопочуття.

Джерело:https://phc.org.ua


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень