A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Гніванський центр первинної медико-санітарної допомоги" Гніванської міської ради

Шановні жителі нашої громади!

Дата: 11.08.2020 10:06
Кількість переглядів: 515

Звертаюсь до вас, як головний лікар КНП «Гніванський ЦПМСД», як просто небайдужий житель нашого містечка. Відразу зізнаюсь, я не  прибічник «експертних» дописів  в нашому «фейсбучному» просторі чи просто дописів комусь на догоду. Взятись за перо мене змусила епідеміологічна ситуація з сумнозвісним  COVID-19, яка складається в нашій громаді, особливо в останні дні. Наприклад, лише станом на 10.08.2020 р. в нас лікуються від коронавірусу 11 наших жителів. В нашому північному госпітальному окрузі інфекційні ліжка лікарень першої черги переповнені. Всім зрозуміла психилогічна втома від карантинних обмежень, економічних наслідків пандемії, але вдумайтесь лише в такі цифри: від коронавірусу SARSCOV-19 кожні 15 секунд вмирає людина, загальна кількість померлих наближається до 1 млн. чоловік. Кількість медиків в Україні, які захворіли на коронавірус, сягнула більше 9 тис. чоловік. Цифри вражають і нікого не залишають байдужими. Сподіваюсь, що незабаром будуть знайдені і впроваджені в практику нові методи специфічного лікування і діагностики вірусних захворювань, в тому числі і коронавірусної хвороби. Розробляються і проходять клінічні випробування більше десятка вакцин для профілактики COVID-19.

Але на сьогоднішній день існують загальновизнані, прості способи зменшення інфікування коронавірусом: правильне носіння маски, миття рук, дотримання безпечної дистанції. Звичайно, ці способи не дають гарантії, що людина, перебуваючи в контакті з хворим, не заразиться від нього коронавірусом, але ризик такого зараження суттєво зменшується.

Зауважу, що для нашої української, не до кінця ще  реформованої системи охорони здоро’я пандемія COVID-19 є дуже серйозним випробовуванням. Головне, що вдалося зробити – це зменшити пікові навантаження на медичні установи держави, краще підготуватись до можливого подальшого поширення пандемії, впровадити протоколи лікування цієї хвороби, розробити чіткі критерії оцінки епідеміологічної ситуації. Звичайно, не лишились осторонь цієї біди і медичні заклади нашої ОТГ. Центр ПМСД, на виконання наказів МОЗ Вінницької ОДА змушений перебудувати свою роботу. В Гніванській АЗПСМ , головному підрозділі нашого підприємства, виділені потоки хворих і здорових людей, вирішено питання роздільного прийому дітей для огляду і проведення щеплень, прийому вагітних жінок. Закуплено трьох-місячний запас засобів інфекційного контролю. В цьому нам багато допомогли і допомагають наша Гніванська міська рада, благодійники і волонтери. Також закуплена система для імуноферментного аналізу крові на антитіла до COVID-19 (ІФА), що, думаю, значно покращить діагностику коронавірусної хвороби і епідеміологічну ситуацію в нашому районі. Про початок проведення таких досліджень і затвердження тарифів на них ми повідомимо додатково.

Також паралельно, в нас в центрі ПМСД, з самого початку проводяться роботи по покращенню умов праці персоналу і перебування пацієнтів. Так, зараз на умовах співфінансування з державою, проводиться капітальний ремонт приміщення Могилівської АЗПСМ, облаштовуються, згідно вимог НСЗУ,  кабінети прийому сімейних лікарів в Гніванській АЗПСМ. В зв’язку з цим не можу не згадати про безкорисливу спонсорську допомогу нашого підприємця Дрозда А.С., за що йому велика подяка від усіх наших працівників.

Хочу звернути вашу увагу на те, як потрапити на прийом до сімейних лікарів, або лікарів-спеціалістів ІІ-ІІІ рівнів мед. закладів. В цілому, медичну допомогу розділяють на три напрямки – планову, невідкладну та екстренну. Екстренна медична допомога (ЕМД) – це всі випадки та стани, які загрожують життю: травми, кровотечі, втрата свідомості, раптові порушення нормальної роботи життєво-важливих органів. Виклики в таких випадках обслуговуються за безкоштовним номером 103 цілодобово. Невідкладна медична допомога передбачає надання допомоги при значних погіршеннях перебігу хронічних хвороб, які супроводжуються посиленням больового синдрому, підвищенням артеріального тиску, нудотою та ін., і які, як правило, не загрожують життю. Допомога таким людям надається в робочий час з 8.00 до 18.00 лікарем невідкладної допомоги, який знаходиться в кабінеті невідкладної допомоги в Гніванському ЦПМСД (вул. Соборна, 89), а в неробочий час з 18.00 до 8.00, у вихідні та неробочі дні, цілодобово у відділенні невідкладної допомоги Гніванської МКЛ (вул. Марії Ковач, 1).

Планова медична допомога надається сімейними лікарями і спеціалістами поліклінічного відділення МКЛ з 8.00 до 15.42 за попереднім записом до сімейного лікаря, який здійснюється по номеру його телефону, а також через особистий кабінет в інтернеті та в окремих випадках через реєстратуру. Сімейний лікар оглядає хворого, формує електронне направлення.  До лікарів – спеціальностей: стоматолог, гінеколог, психіатр потрапити на прийом можна безпосередньо через реєстратуру поліклініки ІІ рівня без запису до сімейного лікаря. Нажаль, інколи виникають питання з некоректною роботою комп’ютерних систем, особливо з перезавантаженістю центральних серверів системи «Електронне здоров’я». Надіємося, що ці проблеми незабаром будуть вирішені. Порядок госпіталізації хворих узгоджується відповідними наказами МОЗ та внутрішніми наказами ЛПЗ ІІ та ІІІ рівнів, про що можна довідатись в інтернеті та безпосередньо в цих закладах.

В зв’язку з запланованим розширенням Гніванської ОТГ, плануються і зміни в медичній мережі нашого ЦПМСД. До нас уже приєдналася Селищенська амбулаторія ЗПСМ разом з ФП с. Урожайне. В майбутньому планується приєднання сіл Ворошилівка, Рижавка, Борсків, Маянів, Потоки. Жителі приєднаних сіл матимуть змогу отримувати медичну допомогу в нашому центрі ПМСД. Від нас буде вимагатися чітке бачення перспективного плану розвитку медичної мережі нашої ОТГ для зростаючого задоволення в медичній допомозі всіх наших жителів.

Сташук М.С.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень