A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Гніванський центр первинної медико-санітарної допомоги" Гніванської міської ради

ПЕРЕВІР РОДИМКУ - ЗБЕРЕЖИ ЖИТТЯ! 15 ТРАВНЯ 2020 - ДЕНЬ ДІАГНОСТИКИ МЕЛАНОМИ

Дата: 15.05.2020 14:21
Кількість переглядів: 203

День діагностики меланоми - це всеукраїнський соціальний проект, що проводиться щорічно, починаючи з 2009 року в рамках пан'європейської програми «Євромеланома». Програма «Євромеланома» спрямована на підвищення рівня обізнаності населення про меланому - одну з найнебезпечніших злоякісних пухлин. Основні напрями, за якими працює програма, це інформування суспільства про небезпеку родимки, що перероджується, і спонукання медичних працівників до щорічних безкоштовних оглядів населення на предмет виявлення ранніх ознак захворювання.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), захворюваність на меланому шкіри за останні 50 років зросла в 7 разів. Щорічно у всьому світі реєструється понад 130000 випадків захворювання на меланому, понад 60 тисяч осіб гинуть від злоякісних новоутворень шкіри, в тому числі меланоми - близько 48 000 чоловік. У більшості випадків хворіють особи середнього віку (40-45 років), проте останнім часом все частіше захворювання зустрічається у людей молодого віку (від 20 до 30 років). Жінки хворіють на меланому в 2 рази частіше за чоловіків. Люди зі світлою шкірою і волоссям, блакитними і сірими очима більш схильні до даного типу раку шкіри.

На сьогодні рак шкіри та меланома є найбільш поширеними видами онкологічних захворювань в Україні - близько 20% від усієї кількості хворих на рак

Родимка - доброякісне пігментне новоутворення шкіри коричневого або темнокоричневого кольору, яке містить у своїй основі клітини-меланоцити і пігмент меланін. Під впливом певних чинників родимка може перероджуватись, тобто набувати властивостей злоякісної пухлини. Така пухлина має назву, співзвучну пігменту меланіну, - меланома. Меланома посідає особливу роль серед злоякісних пухлин шкіри у зв’язку з швидкими темпами росту, високим рівнем летальності, що зумовлено значним метастатичним потенціалом пухлини, низькою ефективністю терапії пізніх форм захворювання. Меланома в більшості випадків має темне забарвлення, але може бути і безпігментною, зустрічається в будь-яких органах і тканинах, але частіше за все, у 90% випадків, вона вражає шкіру. Загибель людини відбувається в результаті ураження метастазами багатьох органів і систем, порушення їх функцій. Меланома викликає більшість (75%) смертей, пов’язаних з раком шкіри.

Вперше пухлину описав у 1806 році французький лікар і анатом Рене Лаеннек, відомий також як винахідник стетоскопа - трубки для прослуховування органів грудної клітини. Наприкінці 19 століття було висунуте припущення про можливий вплив сонячного опромінення на розвиток злоякісних новоутворень шкіри. І тільки у 2009 році ВООЗ визначила ультрафіолет як канцерогенний фактор.

Тривале перебування на сонці - фактор, який зумовлює виникнення майже 60% меланом. У групі підвищеного ризику - люди зі світлою шкірою, з великою кількістю родимок на шкірі або наявністю чотирьох і більше родимок діаметром від 6 мм, ті, хто в дитинстві кілька разів згорав на сонці, люди, в чиїх сім’ях у одного з прямих родичів було діагностовано меланому. Цій групі підвищеного ризику не можна засмагати навіть при використанні сонцезахисних засобів. Також небезпечними є періоди статевого дозрівання підлітків та вагітність, коли під впливом гормональної перебудови відбувається ріст родимок. В цей час необхідно проконсультуватись з фахівцем дерматологом і постійно контролювати стан шкіри. Головне, щоб родимка протягом життя не змінювала свій колір та форму.

Своєчасна діагностика та видалення підозрілих родимок допоможе уникнути переродження та зберегти життя. Якщо в родимці почалися зміни - треба негайно звернутись до дерматолога. Лікар огляне підозріле новоутворення, по необхідності вивчить за допомогою спеціального приладу, дерматоскопу, і в залежності від діагнозу, призначить спостереження або видалення. Для встановлення остаточного діагнозу родимка має бути передана на гістологічний аналіз.

Слід нагадати, що невеликі дози ультрафіолетового опромінення корисні для людей, відіграють велику роль у виробленні вітаміну Д. Але часте користування сонцем, сонячні опіки в дитинстві можуть нанести непоправної шкоди і призвести до розвитку раку шкіри в майбутньому.

Слід виконувати прості правила поводження на сонці: уникати сонця в період з 10 до 16 години, укриватися в тіні, пам’ятаючи, що це не забезпечує абсолютного захисту, носити захисний одяг, широкополі шляпи, темні окуляри, користуватись сонцезахисним кремом широкого спектру дії з сонцезахисним фактором 15 і вище, наносити його повторно кожні 2 години або після роботи, плавання, ігор, вправ на вільному повітрі. Крем не використовують для збільшення тривалості перебування на сонці. Необхідно уникати салонів для засмаги. Кушетки-солярії наносять шкоду шкірі і незахищеним очам, краще не користуватись ними зовсім. Дітей рекомендовано захищати особливо, а малюки до трьох років мають завжди залишатися в тіні, батькам не слід взагалі брати їх на пляж.

Не рекомендується заклеювати родимки пластиром, у разі їх травмування необхідно негайно звертатись до лікаря-дерматолога.

Сучасні методи діагностики дозволяють своєчасно виявити злоякісні новоутворення шкіри. Будьте уважні до себе, регулярно проводьте самостійний огляд свого тіла. День діагностики меланоми - благородна благодійна світова акція. Саме скринінгові обстеження з дерматоскопією вирішують проблему ранньої діагностики меланоми шкіри і рятують тисячі життів.

  КНП «ВОСКДРЗН  ВОР» Центр здоров’я

Додаткові матеріали:

https://rada.info/upload/users_files/41877472/416ea93794e577ec26993fe904da42f3.pdf

https://rada.info/upload/users_files/41877472/0e505ad8cfa5286b37f3ed77b740d34e.png


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень