A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Гніванський центр первинної медико-санітарної допомоги" Гніванської міської ради

29 ЖОВТНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ІНСУЛЬТОМ

Дата: 29.10.2019 08:57
Кількість переглядів: 258

Похожее изображениеЩорічно 29 жовтня у всьому світі відзначається Всесвітній день боротьби з інсультом, який був заснований Всесвітньою організацією по боротьбі з інсультом в 2006 році. Мета його - привернути увагу населення до проблеми мозкових інсультів та закликати до термінових активних дій в загальній боротьбі проти цього захворювання.

Заходи, присвячені Всесвітньому дню боротьби з інсультом, спрямовані на підвищення обізнаності громадян про проблему інсульту, необхідність своєчасного проходження профілактичних медичних оглядів, корекції факторів ризику і контролю фізіологічних параметрів, а також знань перших ознак інсульту і порядку екстрених дій в разі їх виникнення.

Девіз Всесвітнього Дня боротьби з інсультом в 2019 році: «Не бути одному».

Судинні захворювання головного мозку продовжують залишатися найважливішою медико-соціальною проблемою сучасного суспільства, що обумовлено їх високою процентною часткою в структурі захворюваності і смертності населення, значними показниками тимчасових трудових втрат і первинної інвалідності.

Зараз в світі налічується 80 мільйонів чоловік, що пережили інсульт. У цьому році близько 14 мільйонів чоловік захворіють на інсульт, і близько 5,5 мільйони осіб помре.

Кожна четверта людина у своєму житті може перенести інсульт, але майже всі удари можна запобігти. Якщо ви хочете уникнути інсульту, першим кроком є розуміння своїх індивідуальних чинників ризику.

До 90% інсультів можна запобігти шляхом усунення факторів ризику, в тому числі гіпертонії, дієти, куріння і гіподінамії. Профілактичні заходи при інсульті також будуть сприяти масовому скороченню інсультів і сприятимуть досягненню глобальних цілей щодо зменшення серцево-судинних захворювань, раку, діабету і інших причин смерті і страждань в усьому світі.

Основне значення в зниженні захворюваності, смертності та інвалідизації внаслідок інсульту належить первинній профілактиці цереброваскулярних захворювань, що включає вплив на регульовані соціальні, побутові та медичні фактори ризику.

Згідно з даними ВООЗ, фактори ризику, пов'язані з інсультом можна поділити на чотири категорії:

  1. Основні модифіковані фактори ризику (підвищений артеріальний тиск, цукровий діабет, підвищений рівень холестерину, низький рівень фізичної активності, ожиріння, куріння, миготлива аритмія та інші захворювання серця);
  2. Інші модифіковані фактори ризику (соціальний статус, психічні розлади, хронічний стрес, зловживання алкоголем, вживання наркотиків, певні медикаменти);
  3. Немодифіковані фактори ризику (вік, спадковість, національність, раса, стать);
  4. «Нові» фактори ризику (гіпергомоцистеїнемія, васкуліти, порушення згортання крові).

Головне завдання заходів з первинної профілактики, в числі яких і кампанія, яка проводиться в рамках Всесвітнього Дня боротьби з інсультом, - підвищення обізнаності населення, і перш за все молоді, про проблему інсульту, про запобіжні заходи, а також важливості правильного і своєчасного надання першої допомоги.

Необхідно пояснити населенню, що дуже важливо відразу розпізнати симптоми інсульту, адже чим раніше розпочати лікування, тим краще людина відновлюється після інсульту. При виникненні підозр на інсульт необхідно терміново викликати бригаду швидкої медичної допомоги та негайно госпіталізувати пацієнта. Екстреність госпіталізації і початку терапії обумовлена існуванням для інсульту так званого терапевтичного вікна (4-4,5 години), початок лікування в межах якого може звести до мінімуму або зовсім усунути важкі наслідки цього захворювання.

Інсульт - складна медична проблема. Але є методи значно зменшити його вплив. Розпізнавання ознак інсульту на ранній стадії, своєчасне надання невідкладної медичної допомоги, особливо в спеціалізованому відділенні інсульту і доступ до кращого професійного догляду може істотно поліпшити результати.

Інсульту можна уникнути, якщо вести здоровий спосіб життя і проводити профілактичні заходи.

ПРОФІЛАКТИКА ІНСУЛЬТУ БАЗУЄТЬСЯ НА ОСНОВНИХ ПРИНЦИПАХ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ:

Знати і контролювати свій артеріальний тиск.

Відмовитися від куріння якомога раніше чи не починати курити взагалі.

Додавати в їжу якомога менше солі, відмовитися від консервів і напівфабрикатів, які містять її в надмірній кількості.

Дотримуватися основних принципів здорового харчування - їсти більше овочів і фруктів, відмовитися від доданого цукру і насиченого тваринного жиру.

  • Не вживати алкоголь. Ризик розвитку інсульту найбільш високий в перші години після прийняття спиртного.
  • Контролювати рівень холестерину в крові.
  • Регулярно займатися спортом. Навіть помірне фізичне навантаження - прогулянка або катання на велосипеді - зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, в тому числі і інсульту.
  • Дотримуватися режиму праці та відпочинку.
  • Підвищувати толерантність до стресу.

Вирішальне значення в зниженні смертності та інвалідизації внаслідок інсульту належить первинній профілактиці, разом з цим, істотний ефект дає оптимізація системи допомоги хворим з ГПМК, прийняття лікувальних і діагностичних стандартів ведення таких хворих, включаючи проведення реабілітаційних заходів і профілактики повторних інсультів.

Інсульт є хворобою, яка в значній мірі піддатлива до запобігання. У нього спільні фактори ризику з іншими серцево-судинними захворюваннями (ССЗ), а також із багатьма іншими неінфекційними, або незаразними, захворюваннями (НІЗ). Зменшення факторів ризику інсульту вимагає втручань на рівні окремих осіб і суспільства - вирішення питань способу життя та медичних проблем. Таким чином, наприклад, відмова від тютюнопаління є втручанням на рівні індивідуума, у той час як боротьба із забрудненням повітря є втручанням на рівні суспільства. Політика і дії на рівні суспільства можуть впливати на здатність людини справлятися з придатними для модифікації факторами ризику.

Хоча заходи для зниження людьми власних факторів ризику слід заохочувати, в довгостроковій перспективі людині дуже важко підтримувати стан з меншим ризиком інсульту, якщо відсутні інші форми підтримки на рівні суспільства. Є переконливі докази того, що необхідно здійснювати втручання на рівні громадського здоров’я, націлені на широко розповсюджені фактори ризику, в тому числі втручання, що перешкоджають тютюнопалінню та заохочують до здорового способу життя. Вони можуть включати законодавчі зміни, кампанії в засобах масової інформації, маркування харчових продуктів, а також освітні та профілактичні заходи в школах, на робочих місцях і в громаді.

Такі ініціативи, як спорудження велосипедних доріжок, орієнтування людей при використанні сходів, продаж здорової їжі в громадських місцях, заборони на тютюнопаління, зменшення кількості кухонної солі і цукру в оброблених харчових продуктах і безалкогольних напоях, просвіта в питаннях здоров’я та інформаційні кампанії в області громадського здоров’я для підвищення обізнаності щодо факторів ризику інсульту, які піддаються модифікації, є розумними втручаннями в області громадського здоров’я, і їх слід проводити.

Вкрай важливо охопити ініціативами з первинної профілактики все населення, а не тільки осіб, які вже знаходяться в групі високого ризику. Ось чому важливі узгоджені зусилля з підвищення обізнаності щодо підвищеного артеріального тиску (артеріальної гіпертензії), а потім із проведення скринінгу і лікування. Потрібні додаткові зусилля для охоплення і роботи з людьми, що мають нижчий соціально-економічний стан, серед яких фактори ризику інсульту є більш поширеними.

Медичні втручання і забезпечення дотримання схеми медикаментозного лікування життєво важливі, але необхідно також працювати з втручаннями на рівні суспільства та індивідуума.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень